obrt osnivanje

Obrt / Preduzetnička radnja

Obrt ili preduzetnička radnja, kao najjednostavniji pravni oblik privrednog društva po istoimenom Zakonu, je svakako i prvi izbor početnika u svijetu biznisa.

Kao pravni oblik privrednog društva obrt je svakako najbolji za male poslovne ideje koje treba sprovesti u djelo.

Obrtnik je fizička osoba koja obavlja jednu ili više djelatnosti u svoje ime i za svoj račun, a pritom se može koristiti i radom drugih osoba. Pri obavljanju obrta dopuštena je svaka gospodarska djelatnost koja nije zakonom zabranjena.

Obrti u smislu Zakona o obrtu:

    1. slobodni obrti za koje se kao uvjet za obavljanje ne traži stručna osposobljenost ili majstorski ispit,
    2. vezani obrti za koje se kao uvjet za obavljanje traži stručna osposobljenost ili majstorski ispit,
    3. povlašteni obrti koje obrtnik ili trgovačko društvo smije obavljati samo na temelju povlastice koju izdaje nadležno ministarstvo ovisno o vrsti obrta.

Pružanje raznovrsnih usluga, zanatske usluge, male komšijske prodavnice, kiosci, frizerski saloni i dr. su najčešće djelatnosti koje se vezuju za pojam preduzetnika u BiH.

Pogodnosti ovog pravnog oblika firme se ogledaju u brzoj registraciji, jednostavnim procedurama, paušalnom porezu ili vođenju knjiga, mogućnosti mirovanja, kao i brzom gašenju.

Takođe, ovaj pravni oblik je idelan i za ljude koji bi iz radnog odnosa da ponude tržištu neke svoje usluge i proizvode, kao legalan oblik firme za obavljenje dopunske djelatnosti.

Konsultacije sa IMerhaba- pomaže kompanijama da procene svoje veštine i izaberu novi pravac koji talente tima i resurse najefikasnije koristi.

Obrt uvjeti i troškovi osnivanja

Iako je puno onih koji još uvijek nisu sigurni u razliku između obrta i firme, većina ipak zna da obrt predstavlja malo manje komplikovan proces. Također, za neke poslove je daleko lakše i jeftinije imati obrt.

Osnivanje obrta je najjednostavniji i najjeftiniji način pokretanja biznisa. Registracija se provodi u nadležnoj općinskoj službi, nema uplate osnovnog kapitala, a troškovi osnivanja su znatno manji od troškova osnivanja d.o.o..

Međutim ukoliko želite napraviti biznis koji će jednog dana biti neovisan o vama onda je u pravilu firma (d.o.o.) bolje rješenje. Obrt više posmatramo kao samozapošljavanje odnosno da stvarate sami sebi radno mjesto, a ne biznis. Ukoliko želite osnovati i registrovati biznis obavezno pogledajte našu uslugu os društvo sa ograničenom odgovornošću klikom na link ispod. 

Društvo sa ograničenom odgovornošću d.o.o

Trebate savjet ?

Naš tim za podršku će Vam rado pomoći.


Contact us

IMerhaba Konsalting agencija je neprocjenjiv partner. Naši timovi surađivali su kako bi podržali rastuće polje praktičara koji koriste kolektivni uticaj.

konsalting agencija
Anela Mešić
Direktor , Royal Travel

Looking for a First-Class Business Plan Consultant?


get a quote